TR’DEKİ ÜNİVERSİTELERE YÜKSEK LİSANS (MASTER)/DOKTORA İÇİN BAŞVURU YAPACAKLAR VE YAPANLAR TARAFINDAN SIKCA SORULAN SORULARI BURAYA DERLEMEYE ÇALIŞTIK
- Master/Doktora mezuniyet Koşulu
- Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek için adayların en az bir lisans derecesine sahip olması ya da öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları gerekir.
- Yüksek Lisans Programlarına (tezli) başvuracak adayların lisans not ortalamalarının (AGNO (Ağırlıklı Genel Not Ortalaması) / CGPA (Cumulative Grade Point Average)) en az 100 üzerinden 60 olması gerekir.
- İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına başvuracak adayların lisans not ortalamalarının (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 50 olması gerekir.
- İşletme İktisadi Enstitüsü İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına başvuracak adayların lisans derecelerine sahip olmaları ve ya kesin kayıt tarihine kadar mezun olabileceğini gösterir belgeyi ön kayıt süresi içinde ASEU’nun yetkilisine teslim etmeleri, başka yükseköğretim lisansüstü programında kayıtlı bulunmamaları gerekmektedir.
- Doktora programına başvurabilmek için tezli yüksek lisans derecesi veya lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren bir programdan mezun olmak ya da öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları gerekir.
- Doktora Programlarına başvuracak adayların lisans not ortalamalarının (AGNO /CGPA) en az 100 üzerinden 60 ve yüksek lisans not ortalamalarının (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.
- Sanatta Yeterlik programına başvurabilmek için yüksek lisans derecesi ile mezun olmak. lisans not ortalamalarının (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 60 ve yüksek lisans not ortalamalarının (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 70 olması gerekir.
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü programlarına başvuracak adaylar için lisans ve yüksek lisans not ortalaması koşulu aranmaz.
- Başvuru ile ilgili Sorular
- Başvuruda kaç tercih hakkımız bulunmaktadır?
Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne başvuru yapan adayların Tezli Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlilik programlarında her bir üniversite için 3 (üç), başvuru hakkı bulunmaktadır.
- Başvuruyu tamamladıktan sonra ne yapmalıyım?
İsterseniz Başvuru belgesini çıktısını alabilirsiniz. Üniversitelere sizin için başvuru yapıldığında sizin bize önceden verdiğiniz bilgi ve belgeler doğrultusunda bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
- Online başvurumu gerçekleştirdikten sonra, herhangi bir çıktıyı alıp ASEU’ya/onun temsilcisine vermem gerekiyor mu?
Hayır, teslim etmeniz gerekmiyor, başvuru süresi içerisinde ASEU gelmeniz gerekmiyor. Ancak, kendiniz için mutlaka çıktısını alın ve Üniversitenin kesin kayıt gününde bilgileri karşılaştırmak için yanınızda bulundurmanız faydalı olur.
- Herhangi bir belgenin aslını ya da kopyasını “başvuru süresi” içerisinde ASEU’ya teslim etmem gerekiyor mu?
Hayır, ön başvuru süresi içerisinde sizden herhangi bir belgeyi getirmeniz istenmiyor. Sizin için belirlenen Üniversitenin web sitesinde yayınlanan “Başvuru ve Kayıt Kılavuzu” duyurusu içinde sizlerden istenilen belgelerin onaylı suretlerini, kesin kayıt hakkı kazandıktan sonra “Kesin Kayıt” döneminden iki hafta önceden ASEU’ya teslim etmeniz gerekmektedir.
- Master programlarına TEZSİZ başvuru yapanlar da ilgili Üniversiteler tarafından belirlenen mülakata girecekler mi?
Evet, TEZSİZ Yüksek Lisans programlarına başvuranlar da Üniversiteler tarafından önceden belirlenen gün, saat ve yerde mülakata gireceklerdir.
- Mülakat tarihi için yer ve saat bilgisine nasıl ulaşabilirim?
Mülakat tarihinden en erken 2 gün önce Üniversitesi’nin ve ilgili fakültelerin web sayfasından mülakat tarihi ve yerleri ilan edilir.
- Üniversitelerde hangi yabancı diller geçerlidir?
Anadiliniz olmamak şartıyla; Almanca, Fransızca, İngilizce gibi diğer diller geçerlidir. Geçerli olan diller, sizi kabul eden ilgili üniversitenin online kayıt sırasında yabancı dil bilgilerinin girildiği sekmede karşınıza çıkacaktır.
- YDS, ÜDS, KPDS’ye eşdeğer uluslararası yabancı dil sınav (TOEFL, IELTS, vb.) sonuçları ile başvuruda bulunabilir miyim?
Evet başvurabilirsiniz. Ancak, YÖK 14.02.2014 tarihinden itibaren YDS eşdeğeri olarak sadece TOEFL-IBT ve PTE sınavlarını kabul etmektedir. Başvuru yapabilmek için bu sınavlardan minimum kaç puana sahip olunması gerektiği ve ne kadar süre geçerli oldukları vb. hakkında daha geniş bilgi ÖSYM’nin internet sitesinde bulunmaktadır. Lütfen, “Başvuru Koşulları” ile ilgili duyuruyu ve eklerini dikkatlice okuyunuz.
- YDS, ÜDS, KPDS, TOEFL, IELTS, vb. yabancı dil sınavları kaç yıl geçerlidir?
Tüm yabancı diller için dil belgesinin üzerinde bir geçerlilik tarihi belirtilmişse o tarih geçerlidir. Bir tarih belirtilmediyse, konu hakkında ÖSYM’nin internet sitesinde daha geniş açıklama vardır. Lütfen, “Başvuru Koşulları” ile ilgili duyuruyu ve eklerini dikkatlice okuyunuz.
TOEFL ve IELTS (14 Şubat 2014 öncesi için): Geçerlilik süresi 2 yıldır.
KPDS ve ÜDS: Belgenin üzerinde bir geçerlilik tarihi belirtilmişse, o süreye kadar, belirtilmemişse Eylül 2005 sonrası tarihli olanlar geçerlidir.
YDS: Üzerinde bir geçerlilik tarihi yoksa sürekli geçerlidir.
- Bulunduğum ülkenin Üniversitelerinde yapmış olduğu “Yabancı Dil Sınavı” kaç yıl geçerlidir?
Genellikle uluslararası Üniversiteler tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavı 2 yıl geçerlidir. Geçen yıl sınava girenler, istedikleri takdirde bu sınavdan aldığı not ile başvuruda bulunabilir.
- Master programlarına TEZSİZ başvuruda yabancı dil şartı var mıdır?
Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuruda yabancı dil şartı aranmamaktadır.
- Türkiye’deki ALES’e eşdeğer uluslararası sınav (GRE ve GMAT gibi) sonuçları ile başvuru yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. GMAT sınavından minimum 480 Puan, Eski GRE sınavından 650, Yeni GRE sınavından ise minimum 151 puan gerekmektedir. (GRE puanı, Quantitative bölümünden alınmış olmalıdır.) Konu hakkında ÖSYM internet sitesinde daha geniş açıklama vardır. Lütfen, “Başvuru Koşulları” ile ilgili duyuruyu ve eklerini dikkatlice okuyunuz.
- GRE ve GMAT kaç yıl geçerlidir?
GRE ve GMAT’in geçerlilik süresi, belgenin üzerinde yazılı süre kadardır. Süre belirtilmemişse, geçerlilik süresi 5 yıldır.
- Master TEZSİZ programlarına başvuruda ALES şartı var mıdır?
Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuruda ALES şartı aranmamaktadır.
- İkinci Öğretim Tezsiz Master Programlarının ücretleri ne kadar?
Çalıştığımız bazı üniversitelerin 2017-2018 Akademik takvim yılı için İkinci Öğretim Tezsiz Y.L. programına bağlı olarak toplam ücret 10,500 TL’den başlar. Ödeme, dönemlere göre olup 3 parçada yapılabilir. Kayıt dönemlerinden önce ödemelerin yapılması gerekmektedir.
- Dönem (Ders Dönemi): 4,200 TL (4 ders, 12 kredi)
- Dönem (Ders Dönemi): 4,200 TL (4 ders, 12 kredi)
- Dönem (Ders Dönemi + Proje): 2,100 TL (2 ders, 6 kredi + Proje)
- Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programlarının ücretleri ne kadar?
2017-2018 eğitim-öğretim yılı için Uzaktan Eğitim Tezsiz Y.L. programına bağlı olarak ücret 9,000 TL’den başlar. Ödeme, dönemlere göre olup 3 parçada yapılabilir. Kayıt dönemlerinden önce ödemelerin yapılması gerekmektedir.
- Dönem (Ders Dönemi): 4,000 TL (4 ders, 12 kredi)
- Dönem (Ders Dönemi): 4,000 TL (4 ders, 12 kredi)
- Dönem (Ders Dönemi + Proje): 1,000 TL (2 ders, 6 kredi + Proje)
- ASEU’nun Yurtdışı kontenjanlarına başvurabilmek için neler gereklidir?
- Mezuniyet Belgesi (Denklik Belgesiyle Birlikte)
- Yabancı Dil Puanı
- Türkçe Bildiğini Gösterir Belge (TÖMER vb.)
Konu hakkında ÖSYM internet sitesinde daha geniş açıklama vardır. Lütfen, “Başvuru Koşulları” ile ilgili duyuruyu ve eklerini dikkatlice okuyunuz.
- Kesin kayıt tarihine kadar askerlik tecilim yoksa ne yapmalıyım?
Askerlik durum belgesi alarak kesin kayıt sırasında getirmeniz yeterli olacaktır. Daha sonraki aşama, Enstitü ve Askerlik Şubesi arasında yazışmalarla ilerleyecektir.
- Yatay geçiş yapmak istiyorum, ne yapmalıyım?
ilgili üniversitelerin Başvuru süresi içerisinde belirlenen tarihlerden önce ASEU’ya gelerek başvuru yapmanız ve aşağıdaki belgeleri ASEU teslim etmeniz gerekmektedir.
- Adayların kayıtlı oldukları ilgili fakülte’den aldıkları, hangi aşamada olduklarını belirtir yeni tarihli Öğrenim Belgesi
- Transkript Belgesi
- ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) Belgesi
- Yabancı Dil Belgesi
Konu hakkında ÖSYM internet sitesinde daha geniş açıklama vardır. Lütfen, “Başvuru Koşulları” ile ilgili duyuruyu ve eklerini dikkatlice okuyunuz.
- Bilimsel Hazırlık Programı (BHP) nedir?
Bilimsel Hazırlık Programı, farklı bilim dalından mezun olan öğrencilerin Yüksek Lisans ya da Doktoraya başlamadan önce devam edecekleri 1 yıllık hazırlık programıdır. Bir öğrencinin bilimsel hazırlık görüp görmeyeceğine ilgili Üniversitelere bağlı fakültelerin Anabilim Dalı Başkanlığı karar verilir.
- Kayıt ile ilgili Sorular
- ASEU’nun belirlediği fakülteden birine kayıt hakkı kazandım, kayıt için ne zaman gelmem gerekir?
Bununla ilgili önceden randevu almam gerekir mi?
Sizin için ön kayıt yapılan Üniversitenin ilgili fakülte tarafından açıklanan tarihler arasındadır. Bu tarihleri size bilgi olarak geçeriz ama sizler de muhakkak kaydınızı şahsi olarak yapmanız gerektiğinden ilgili fakültenin web sitesini takip edebilirsiniz. Lütfen Akademik Takvime bakınız. Ayrıca kayıt yaptırmak için önceden randevu alınmasına gerek yoktur, söz konusu tarihler arasında ASEU’ya size bilgi geçecektir. Kayıtlar, ilgili fakültelerin Kampüs binasında yapılır.
- Yeni öğrenciyim, kayıt işlemini tamamladıktan sonra, “ders alma işlemlerini” ne zaman yapmam gerekiyor?
Yeni öğrenciler için ders alma tarihleri ilgili fakülte tarafından açıklanan tarihler arasındadır. Bu tarihler arasında ders alma işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Lütfen kayıt işlemleri ile ilgili diğer önemli tarihler için Akademik Takvime bakınız.
- ASEU’nun Öğrenci otomasyon sisteminde e-posta adresim/telefonum bulunmadığından sisteme giriş yapamıyorum.
E-posta adresimi/telefonumu nasıl tanımlayabilirim?
Şifre güncellemesi için program sorumlusu ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
- ASEU’nun Öğrenci Otomasyon Sistemi’ndeki kimlik bilgilerim eksik ya da hatalı, ne yapmalıyım?
Yeni kayıt yaptıracak öğrenci için; Doğru TC Kimlik Numaranız ve doğru mail adresinizle kaydınıza devam edebilirsiniz. Online kayıt sırasında ilgili ülkedeki temsilcimiz kimlik bilgilerinizi güncelleyecektir.
- Üniversiteye Kayıt oldum ama dondurmak istiyorum, bunun için ne yapmak gerekmektedir?
ilgili Üniversitenin Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre “kayıt dondurma koşullarının” mevcut olması gerekmektedir. Koşulları tutan öğrenciler, bir dilekçe ile ilgili fakülteye başvuruda bulunmalıdır.
- Mevzuatlar
Yukarıdaki T.C YÜKSEK LİSANS (MASTER) yönetmenliğine atıf olarak her Üniversitenin “LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ vardır.
Yönergeler:ilgili Üniversiteler 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 72 nci maddesine ve 22/12/2009 tarihli ve 27440 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Lisansüstü Eğitim – Öğretim Yönetmeliği’ne dayanılarak “Lisansüstü PROGRAMLARA Öğrenci KABULÜ YÖNERGESİ” hazırlar.
Bu yönergeler Üniversitelerin lisansüstü programlarına öğrenci kabulünde kullanılarak başvuru, kabul ve değerlendirme ile kayıtlara ilişkin hükümleri kapsar.
Uygulama Esasları: Ayrıca her üniversitenin kendine ait öğrenci kabul esasları vardır.