Sosyal Medya:

Telefon: +90 541 858 1216

Türkiye`de Yükseköğrenim

TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM

Türkiye’de Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler, yaşadıkları ülkelerde Lise veya dengi okulları bitirdikten sonra, Üniversite’de okumak için aday olmaya hak kazanır. Öncelikle eskiden var olan ve hala devam eden yabancı ülkede Liseyi bitiren Üniversite adayları, Türkiye’deki Üniversitelere giriş için, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından -şimdileri Üniversiteler tarafından- yürütülen Yabancı Öğrenci Seçme (YÖS) sınavında belirli bir puanı almalarını gerektirir. Yabancı uyruklu Öğrencilerin YÖS sınavından aldıkları puanlar ile lisans programlarına yerleştirilmelerinde belirleyici etkendir. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS sınavı olmadan da Senato kararı ile Lise diplomasıyla üniversiteye kayıt yapabilirler. Ancak bu şart, üniversiteye ve fakülteye göre değişebilir.

Türkiye’de yükseköğretim sistemi üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri, meslek yüksekokulları ve diğer eğitim enstitülerinden (askeri ve polis akademileri) oluşur.

Ön Lisans Derecesi: Bulundukları ülkedeki (örneğin: Almanya’da Gesellenbrief olanlar) Meslek lisesini bitirenler Türkiye’deki meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapabilir. Ancak, düz liselerden meslek yüksekokullarına geçiş yapabilmek için Ayrı bir sınavdan belli bir puan almak gerekir. Meslek yüksekokullarının eğitim süresi iki yıldır. Bazı meslek yüksekokullarında yabancı dil hazırlık sınıfları bulunmaktadır. İki yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na girerek dört yıllık lisans eğitimi veren üniversitelere geçiş yapabilirler.
Lisans Derecesi   Lisans derecesi almak için bir üniversitede dört yıllık eğitim süresini tamamlamak gerekir. Ancak, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, ve Veterinerlik gibi profesyonel dallar için beş ile altı yıl arasında değişen bir eğitim süresini tamamlamak gerekmektedir. Buraya tıklayarak 2019/2020 akademik yılı Lisans programlarına bakabilirsiniz.

 

 

Yüksek Lisans Derecesi

 (Master)

  Lisans eğitiminin üzerine, tezli veya tezsiz olarak iki yıllık yüksek lisans programını bitiren öğrencilere yüksek lisans derecesi verilir. Okumak için Türkiye’ye geldikleri ülkelere geri gidip Master yapabilirler ayrıca Tezli yüksek lisans programları genelde en az 21 kredi alınmasını ve de tez yazılmasını gerektirir. Tezsiz yüksek lisans programları ise 1,5 yılda da tamamlanabilen, en az 30 kredi ve bir dönem projesi yazılmasını gerektiren programlardır. Buraya tıklayarak 2020/2021 akademik yılı Yüksek Lisans (Master) Programlarına bakabilirsiniz
Doktora Derecesi:   Lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olanlar doktora programlarına başvurabilir. Doktora programlarında en az 7 ders ve 21 kredi almak ve yeterlilik sınavını geçmek gerekir. Derslerini ve  yeterlilik sınavını başarıyla geçen öğrenciler tez yazıp, sözel olarak tezlerini tez komitesi karşısında savunurlar. Buraya tıklayarak 2020/2021 akademik yılı Doktora programlarına bakabilirsiniz.

Tıpta Uzmanlaşma:

Tıp uzmanlık derecesi Tıp fakültelerinde, hastanelerde ve araştırma hastanelerinde alınan doktora dengi uzmanlık derecesidir. Tıp fakülteleri mezunları Tıp’ta uzman olmak için tıbbın farklı dallarında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’na girerler. Uzman adaylarının bir tez sunmaları ve komite karşısında tezlerini savunmaları gerekir.

Sanatta Yeterlilik:

Bir fakülte veya yüksekokulu bitirdikten sonra o sanat dalında sınava girerek, sanat eseri ve bilimsel bir eser ortaya çıkararak erişilen, doktoraya eşdeğer bir derecedir.

Comments are closed.