Doktora Nedir, Ne Değildir?
Çevremizde doktora kelimelerini çok duymuşuzdur. Hatta çevremizde de lisans eğitimini bitirdikten sonra yüksek lisans sonrası doktora yapmak isteyenlerimiz veya yapanlarımız vardır.
Peki tam olarak bunların ne olduğunu biliyor muyuz?
Yüksek lisans ve doktora arasındaki fark ne? Siz lisans ve Yüksek Lisans eğitimini bitirdiniz şimdi Türkiye’de Doktoraya devam etmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre.
Doktora programının amacı, bağımsız araştırma yapmak , bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yaparak yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.
Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.
Üniversiteyi bitirdikten sonra akademik kariyer yapmak isteyenler yüksek lisansını da tamamladıktan sonra Doktora Programı’na başvururlar. Ancak sadece lisans programını tamamlayanlar da başvuru yapabilirler. Buna, Bütünleşik Doktora Programı ya da Birleştirilmiş Doktora Programı denir.
Genellikle dört yıllık lisans eğitimi sonrası, akademik unvan anlamında yüksek eğitim aldığı kurumda bir eğitimci olabilme statüsüne yükselebilmek için doktora adayın kendi branşında uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) tanımlayarak tamamlaması, yani kişisel unvan olarak akademik açıdan doktor, doçent veya profesör olma sürecinin tamamı olarak da tanımlanabilir.
Ekler için:
- Öğrenci Kabul Kriterler ve Kontenjanları için TIKLAYINIZ. henüz belli olmadı
- Başvuru Yapabilecek Program Listesi için TIKLAYINIZ. henüz belli olmadı
- Başvuru Tarih ve Yerleri için TIKLAYINIZ. henüz belli olmadı
- Başvuruda İstenen Belgeler için TIKLAYINIZ.
- Mülakat ve Yazılı Sınava Çağırılacak Öğrencilerin Belirlenmesi ve Öğrenci Kabul
- Kriterleri için TIKLAYINIZ.
- Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri için TIKLAYINIZ.